Antropologiens teorihistorie - Del 2 Forår 2004
ved Finn Sivert Nielsen

Oppgaver til skriveøvelsen


Generelt om oppgavene:
Oppgavene har forskjellig vanskelighetsgrad. Velg en oppgave du føler deg komfortabel med; ikke vær for ambisiøs! I alle oppgavene skal du ta utgangspunkt i tekster du har lest til teorihistoriekurset, men du kan også benytte annen antropologisk litteratur du har lest. Oppgavene kan være mellom 3-5 sider, men det er bedre med en oppgave som er kort og klar, enn en som er lang og uklar. Tilstreb et nøyaktig og saklig språk i din besvarelse. Skill eksplisitt mellom egne og andres vurderinger. Ikke kritiser en teori uten at du først har beskrevet denne teorien på dens egne premisser.



Oppgave nr. Oppgave tekst
1 Diskuter den rolle Manchesterskolen spillte i de endringer som skjedde i britisk antropologi i 1950-60'erne.
2 Fredrik Barth var en del av den bevegelse i britisk antropologi som gjorde opprør mot strukturfunksjonalismen efter 2. verdenskrig. I hvilken grad er det kontinuitet mellom Barths tenkning og strukturfunksjonalistenes? I hvilken grad er der snakk om et brudd?
3 Diskuter forskjellene mellom britisk og amerikansk symbolantropologi med utgangspunkt i artikler av Turner og Geertz.
4 Diskuter forskjellene mellom symbolteoriene til Mary Douglas og Victor Turner, med utgangspunkt i artikler dere har lest av de to forfatterne.
5 Det kan hevdes at Roy Rappaports teori om ritualer og økologi er en form for funksjonalisme. Hvilke argumenter kan fremføres for og imot et slikt syn?
6 Diskuter den påvirkning som kybernetisk tenkning har hatt på to antropologiske teoretikere (f.eks. Barth, Rappaport eller Bateson). Hvilke likheter og forskjeller finnes mellom den bruk de to teoretikerne gjør av kybernetikken?