Fjerde semester - Kvalitative metoder - Foråret 2007
Institut for antropologi - Københavns universitet
Tine Tjørnhøj-Thomsen & Finn Sivert Nielsen
 

Kursusbeskrivelse
 

Picture from Stocking 1995:262 Malinowski at work

Formål

Projektorienteret kursus, som giver de studerende en teoretisk introduktion til antropologiske og kvalitative forskningsmetoder og gør dem fortrolige med disses praktiske anvendelse gennem et selvstændigt planlagt og gennemført kortvarigt feltarbejde. De studerend skal opnå erfaring med deltagerobservation, forskellige former for interview m.m. Herudover skal de studerende lære at vurdere de etiske og politiske aspekter af feltarbejde.

Kurset består af tre på hinanden følgende forløb:

  1. indledende forelæsninger og holdundervisning, hvor metoderne introduceres. Samtidig etableres feltarbejdsgrupperne, som udarbejder problemformulering og synopsis for feltarbejdet (4000 anslag).
  2. feltarbejdet, der afsluttes med en kort feltrapport (4000 anslag).
  3. afslutningsfasen, hvor grupperne bearbejder det indsamlede materiale og udarbejder metodeopgaven. Synopsis og feltrapport vedlægges metodeopgaven (40.000 ansalg ved individuel besvarelse, plus 10.000 anslag per ekstra gruppemedlem). I forbindelse med kurset afholdes en offentlig konference, hvor de studerende fremlægger resultaterne fra feltarbejdet.

Kompetencebeskrivelse

  • teoretisk viden om og raktisk erfaring med anvendelse af deltagerobservation og andre antropologiske og kvalitative forskningsmetoder.
  • erfaring med selvstændigt at planlægge og gennemføre et feltbaseret forskninsprojekt på grundlag af en selvvalgt problemstilling, herunder at forholde sig refleksivt og selvkritisk til sin rolle som forsker i feltarbejssammenhæng.
  • erfaring med anvendelse af antropologisk teori og metode til analyse af eget feltmateriale.
  • analytiske kompetencer og færdigheder i at udvikle argumenter.
  • indsigt i etiske problemstillinger af relevans for kvalitativ forskning.
  • evne til at kontekstualisere eget arbejde og formidle det til ikke-antropologer (erunder til informanter og evt. opdragsgivere).
  • erfaring med gruppearbejde.

Lærebøger

Alle studerende skal anskaffe bogen:
Kirsten Hastrup (red.). 2004. Ind i verden: En grundbog i antropologisk metode, København: Hans Reitzels Forlag.
Der vil blive benyttet flere kapitler fra bogen.

Husk også at købe kompendiet til kurset. Sælges i bogladen på CSS.